Не легковажте

За повідомленнями ЗМІ сан-епідеміологічна ситуація з поширенням грипу у Львові набирає загрозливих масштабів.

На що необхідно звернути увагу:

  • Існують деякі особливості клінічного перебігу грипу у різних вікових группах. У дітей молодшого віку передусім можуть з’явитися симптоми нейротоксикозу (блювання, судоми) навіть на тлі субфебрильної температури тіла. У осіб похилого віку на тлі ГРВІ загострюються серцево-судинні захворювання, активуються хронічні вогнища інфекції, що суттєво впливає на клінічні прояви грипу.
  • Захворювання здебільшого починається гостро, з проявів загальної інтоксикації (озноб, відчуття жару, сильний головний біль, біль в очах). Хворого турбують загальна слабкість, ломота в попереку, крижах, суглобах, м’язовий біль, порушується сон. Привертає увагу вигляд обличчя хворого: гіперемія, одутлість, блискучі очі — загалом воно нагадує обличчя заплаканої дитини. Інкубаційний період при грипі коливається від декількох годин до 3 діб.
  • Здебільшого на другу добу хвороби з’являється сухий кашель, починає турбувати біль у грудях. На 3-5 добу кашель м’якшає, з’являється незначна кількість слизового мокротиння. Носове дихання порушене через набряк слизової оболонки.
  • Вже в перші години температура тіла може сягати 39-40°С, утримуватись на такому рівні 2-3 доби. Проте, якщо в подальшому гарячка продовжується або розвивається її друга хвиля (загалом триває довше 5-7 діб), це свідчить про розвиток бактеріальних ускладнень.
  • Лікування ГРВІ та грипу є складною проблемою, тому його має визначати лікар. Не потрібно займатись самолікуванням, це небезпечно! При своєчасному і правильному лікуванні хвороба закінчується повним одужанням.

Профілактика захворювань.
Профілактичні заходи спрямовані насамперед для підвищення резистентності організму до дії збудників грипу, а також інших ГРІ та ГРЗ.

Ефективними, особливо у період підвищення захворюваності, фахівці відзначають наступні методи профілактики:

  • повноцінне харчування з включенням вітамінів у природному вигляді;
  • загартовування та часте провітрювання приміщень;
  • вживання загальнозміцнюючих та тонізуючо-імуномодулюючих препаратів та препаратів цілеспрямованої імуностимулюючої дії.

Високоефективними є рекомендації загального санітарно-гігієнічного спрямування, зокрема:

  • Часто мити руки з милом, особливо після відвідування;
  • Прикривати ніс та рот хустинкою (або одноразовими серветками), особливо при кашлі та чиханні;
  • Широко застосовувати засоби нетрадиційної (народної) медицини, гомеопатичні препарати, оксолінову мазь.

Матеріали взято із офіційного сайту Міністерства охорони здоров’я України

Коментування вимкнено до “Не легковажте”

  1. Остап сказав:

    Найбільша проблема – легковажність до кашлю і завищеної температури. А такі ознаки далеко не лише найпростішої форми грипу.

  2. spokiy сказав:

    Мусимо дбати про себе.
    Доброго здоров’я усім.

  3. Остап сказав:

    Що чути про фестиваль? На 3 тижні ж все відміняють. Якщо переносять, то на яке число і чи можна забрати гроші, якщо ті числа комусь не підходять?

  4. spokiy сказав:

    Вся офіційна інформація на головній сторінці фестивалю.

    Гроші повертаються вже від сьогодні тим, хто особливо переймається.

    Ми не робимо з цього ніякої проблеми.

    Хто ж не хоче завдавати клопотів організаторам, то будемо вдячні якщо зачекаєте ще декілька днів до часу, коли будуть оголошені нові дати для прийняття вами обгрунтованого особистого рішення щодо того який варіант вас влаштовує більше.