Я люблю імпровізацію!

ІНТЕРВ’Ю З АНДРІЄМ КУЗЬМЕНКОМ

28 квітня на львів’ян чекають два концерти гурту Скрябін з унікальною музичною програмою за участю оркестру Національного театру ім.М.Заньковецької.

Останній раз ми говорили з Кузьмою для сайту ТИХО в 2009 році (прочитати інтерв’ю можна тут http://festyval.com/news/philosophy/), якраз напередодні запровадження карантинних заходів в зв’язку з оголошеною епідемією нетипового грипу, через які була вимушено скасована, серед іншого, прем’єра оркестрової програми, з якою Скрябін, на радість усім прихильникам, відвідає Львів найближчим часом.

Користуючись цією новою нагодою для розмови, нам майже чудом вдалось вихопити Андрія Кузьменка з інтенсивного виру життєвих подій щоб порадувати шанувальників Скрябіна черговим відвертим інтерв’ю.

Скрябін за свою історію видав більше 20 альбомів, до яких з них ви найбільше звертаєтесь на концертах і чи є якісь, які ти, хоч зрідка, любиш собі переслухати приватно?

Здебільшого – це останні, актуальні на сьогодні для мене альбоми, але сягаю в шуфляду і за старенькими раз на рік!


Щораз більше людей знає тебе в першу чергу як телевізійного шоумена і робота на телебаченні точно займає дуже багато часу в твоїх буднях. Проте на останньому студійному релізі “Моя Еволюція” було як мінімум 5 добротних радіогітів. Очевидне питання – коли ж ти знаходиш час щоб помедитувати в студії над новими піснями?

Я не заставляю себе вродити якусь вдалу пісню, очікую життєдайне зерно, яке залітає в голову у вигляді ідеї, і розвиваю тему.

Ще з минулого року планувався вихід твоєї сольної роботи під кодовою назвою “Нью Романтік”, чи будуть на цій платівці натяки впливів твоїх улюблених героїв 80-х: Human League, OMD, ABC, China Crisis… список там довгенький?

Тільки їх ви там і знайдете…

Нещодавно на екранах з’вилося перше відео, яке промує новий альбом Скрябіна. Які враження від зйомок і самого відео “ГОВОРИЛИ І КУРИЛИ”?

Тоня Ноябрьова має вельми специфічний підхід до продукції відео, він мені може не подобатись моментами, але точно підходить по одній причині – ВІН ІНАКШІИЙ, НІЖ ВСЯ РЕШТА КЛІПІВ У ЕФІРІ!

Перші оприлюднені пісні з нового альбому з найкращого боку демонструють твої здібності як автора текстів. Вони настільки життєві, що мабуть достукаються до кожного. Як тобі вдається тримати зв’язок з дійсністю на вулиці, адже сам ти, мабуть, можеш бути повністю собою тільки за кордоном, де тебе не мучать автографами перехожі?

“Говорили і курили” була написана, сидячи в грандіозному корку в машині на Харківському, спостерігаючи людей в метро, які проїжджали збоку.

А “Маршрутка” була написана в маршрутці, яка везла мене в Дніпропетровську з аеропорту в центр, причому одного!!! Водій вирішив вдати таксиста! Має бути ноль придуманого і максимум достовірного!

Говорячи про закордон, на якому концерті за останній час ти там найбільше відривався і, взагалі, мандрівка в яку країну залишила найбільше вражень і післявтоми?

Alphaville і Lady Pank. Перші – в малесенькому клубі в місті Реклінхаузен, були так близько, що аж не вірилося, а другі грали з симфонічним оркестром у Салі Конгресовій у Варшаві, – я мало не віддер парапет від сцени! Обидва концерти були минулого місяця! А автопоїздка, яка найбільше вразила – та, з якої я повернувся вчора вночі – Флександропуліс (Греція) – Болгарія – Румунія – Молдавія – Одеса. Такої сраки я собі уявити навіть не міг, ( до речі по дорозі вже почали складатися слова на нову пісню – (Тут аул і тут аул – ну , коротше – Барнаул). (Авт. більше історій про подорожі Кузьми на його особистому блозі http://kuzma.itop.net)

Хто, можливо з близьких людей, зробив на тебе найбільший вплив за останні роки. Кому б ти подякував за те, що ти є таким, яким зараз є?

Ця людина спить зліва від мене останні років 20.

Відомо, що ти був творцем багатьох легенд, які формували в значній мірі образ Скрябіна, і які сьогодні прихильники вже переповідаються як добрі казки. Яка з них твоя улюблена?:)

Я перестав це робити, нема часу. І легенди формуються без моєї участі. Автоматом – я про них не знаю.

Трохи серйозніше. Як ти оцінюєш ті останні ініціативи по спробах витіснення української музики з радіо і перерозподілу радіоринку? Чи не слід було б музикантам зайняти активнішу позицію з того приводу, адже молоді музиканти вже фактично витіснені в інтернет, а там ще нікому в Україні не вдавалось заробити чи зробити професійну кар’єру і, в принципі, таких успішних прикладів, не так й багато у світі?

Це нічого не дасть. Ця тема винесена на розгляд публіки, щоб стати черговою причиною відвернення уваги від глобальних речей, як то: страшенні дороги, ціни на бензин, на їжу, комунальні послуги. Матеріал буде в ефірі тоді, коли буде відповідати неписаним критеріям ефіру. Приклад: “Пусти мене” – ніхто не брав, “Говорили і курили” крутять всі. Чому? 20 років не можу в цьому розібратись. Ніякої дискримінації національного характеру не буде, навпаки , зникне вороже ставлення людей, які формують плей-листи, і їм нарешті не треба буде механічно заповнювати українським НІЧНИЙ ефір – так вони боролися з попередніми санкціями!

Повертаючись до теми концерту у львівській опері, пісні з яких альбомів будуть звучати і які твої найулюбленіші пісні в оркестровому аранжуванні?

З різних альбомів, звичайно. Найбільше мені, особисто, подобаються мелодійні балади!

Як, взагалі, працюється з оркестром? Досвід такої співпраці якось вплинув на твою творчість?

Ми грали з трьома оркестрами, з кожним по-різному. Оркестр Мочурада був перший, він, як перша жінка, має пріорітет у всьому!

Ти плануєш якийсь розвиток цього проекту на майбутнє чи, наразі, це такий ексклюзив для львів’ян?

Не планую. Я люблю імпровізацію!!!

Концерти 28 квітня розпочинатимуться о 18.00 та 20.00 відповідно.
Квитки можна придбати в касах театру (272 86 72) та центральних касах міста (274 20 80)
Вартість квитків від 50 до 400 грн.

Коментування вимкнене.