Філософія під музику

skriabin_concert

Інтерв’ю з Андрієм Кузьменком, Скрябін


Важко віриться, але цього року Скрябін святкує вже своє 20 річчя. Маючи за собою два десятки років непростої історії, які роки існування гурту були для тебе найщасливішими з емоційного боку, найвдалішими з творчого боку і найуспішнішими з комерційного?

Найщасливіші – 1989 переповнений амбітними мріями про світле майбутнє, а також 2000 – після дуже вдалого камбеку на велику сцену після трьохрічного затишшя, 2009 – в часи кризи – 20-річна банда активно концертує, при тому, що абсолютно відмежувалася від політичної заангажованості!

Найвдаліші: 1997 – альбом “Казки”, 2004 – “Танго”, 2009 – “Моя Еволюція”.

Найуспішніші: 2002, 2008. ( 95 концертів в рік і 130 відповідно).

Скрябін це гурт, який, мабуть, можна занести в книгу рекордів за кількістю записаних пісень. Чи була, можливо, якась пісня після написання якої здавалось, що свій внесок у історію вами вже зроблено?

“Сам собі країна” , “Старі фотографії”, “Люди як кораблі”. За ці твори відчуваю, якщо не гордість, то точно величезне задоволення, що Боженько дав мені можливість наваяти щось достойного.

До речі, пригадується, що колись ти часто говорив, що пісні тобі приходять у снах. Що тобі сниться переважно останнім часом і який коефіцієнт творчої продуктивності?:)

То була неправда… я малював певний ореол загадковості в молодості, і намагався здаватися інакшим, ніж я , насправді, був. сни сняться дууууже рідко, я , навіть , не пам’ятаю зранку – що це був за сюжет. А ідеї до пісень беруться виключно з життєвих ситуацій. Тому тих пісень і так багато і така величезна їх стилістична розбіжність. Але не хочеться тамувати в собі перебіг цього процесу.

Скрябін це також і феномен, який своїм впливом постійно змінює українську музичну сцену. Який музичний чи філософський рецепт Андрія Вікторовича щоб залишатися актуальним стільки років?

Мене тішить це запитання, дякую. Я думаю актуальність митця залежить напряму від актуальності його соціальних проявів і поглядів. Тому – Скрябін, будучи далеко не модною групою, – концертує до сьогодні.

Якщо б був шанс виправити якісь помилки з минулого, то що саме тобі б хотілось змінити?

Багато що – я ніколи б не поїхав у політичні тури, ніколи б не поступив на стоматологію…

На твоїх очах виростали покоління прихильників. Які генераційні зміни здались тобі найзначнішими?

Загалом – прихильники скрябіна – це інтелігентні люди, здатні сприймати певну філософію тексту під музику. Вони не міняються з роками. Молодшають хіба.

На цей ювілейний рік Скрябін запланував аж три релізи. Розкажи будь-ласка більше про них?

“Моя еволюція” – каталожний “серйозний” альбом скрябіна. Без веселих пісень. Грунт для інтелектуальної гімнастики голови. “Нью романтик” – це електронний реліз Скрябіна в дусі однойменного стилю 80-х років, до якого ввійдуть пісні збирані протягом останніх 7 років. “Злий репер Зеник” (сратанка) – збірка смішних саркастичних пісень для вузького кола фанів, продовження “Спатанки”. Ну і четвертий реліз, якщо нам вдасться, – зробити запис на фестивалі “ТИХО” – з оркестром театру Заньковецької – кращі пісні групи.

Зважаючи на гіперактивну концертну діяльність, чи вистачить справді часу аби до кінця року вийшли усі платівки?

До кінця року – не знаю, але до весни маєм все закінчити.

Працюючи над таким різноманітним музичним матеріалом, як Скрябін організовує роботу в студії?

Всі демки я записую в себе вдома, і коли їх назбирується три-чотири – їду з хлопцями на студію “на хаті рекордс”, яка належить моєму звукорежисеру, у Васильків, – і записуємо матеріал начисто протягом двох-трьох днів – це мій улюблений період роботи.

Чи поза релізами музичними планується довгоочікуваний вихід нової повісті?

Повість зависла на перших сорока сторінках. Чекаю зими. Зимою гарно пишеться, коли тріщить п’єц.

Ти слухаєш багато музики і часто їздиш на концерти в Європу, що з свіжої музики привернуло твою увагу найбільше: нові імена, музичні напрями, концертні шоу?

Англійська чувішка La Roux, супер повернення синтипопу 80-х, а також група Big Pink- гарна інтерпретація недотягнутої лінії Stone Roses у 90-х.

Звичайно, ти людина яка знає наш шоу-бізнес наскрізь, які зміни ти б хотів побачити на українській музичній сцені?

Гармонії не вистачає. Ефіри переповнені поп музикою невисокого гатунку, а меломани мусять ритися в інтернеті в пошуках чогось достойного. Хочу, щоб вирівнялася ця модель.

Традиційно запитуєм у всіх, які відчуття викликає акустичний формат фестивалю “Тихо!”, у чому для тебе особливість акустичного виконання?

Ми вирішили заграти з оркестром, щоб розширити рамки, як свої так і фестивалю. Гарна ідея – і добре, що у Львові. Пасує.

Яку акустичну програму ви маєте намір запропонувати слухачу під час виступу на фестивалі?

То будуть “грейтест хітс” під супровід оркестру.

Дякую за розмову.

Офіційна іменка Скрябіна http://www.skryabin.biz/

Веблог Кузьми http://kuzma.itop.net/

Ексклюзивні демо Скрябіна, 2009

[audio:http://kuzma.itop.net/wp-content/uploads/2009/09/ce-lubov.mp3, http://kuzma.itop.net/wp-content/uploads/2009/09/evo_01-09-09.mp3]

Коментування вимкнене.