Я пишу чорнилами відчуттів. Інтерв’ю з Uлією Лорd.

З нагоди концерту у львівському “Культ Liv Music Club” 4 травня ми провели випитування із німфою української альтернативної сцени Uлією Лорd. яким маємо нагоду сьогодні поділитись.

Насамперед, хочеться запитати як відчувався момент, коли ти виклала файл з піснею «∞ секунд» в соціальні мережі на день Свободи минулого року? Чи дало якусь внутрішню свободу те, що врешті можна було поділитись із слухачами результатами зусиль останніх років?

– Якшо говорити про внутрішню свободу, то я не обмежувала себе бажанням обов’язково створити хіт. Такий намір веде до тиражування чужої думки. Мені це не цікаво, адже творчість – це рух особистісних переживань. Я навмисно не вибирала день для опублікування пісні. Так виходить, шо самій пісні був потрібен реліз в день Свободи. Пісня «∞ секунд» отримала свободу у символічний день.

Перша реакція кола людей, які мали можливість запізнатись з піснею у всемережжі була дуже схвальною. Чи додало це впевненості, що звучання нового матеріалу стане ключем до українського слухача.

– Коли ми записали пісню «∞ секунд», було зрозуміло, що вона абсолютно неформатна. Відповідно впевненості, що її прийме публіка не було. Я навіть не знаю, як таку річ можна гарантовано передбачити. Але також було зрозуміло ще й те, що ця пісня мала бути саме такою. Її звучання повністю відповідало тому, яким я його хотіла. Перед релізом всі сподівання я покладала на людей тонкої нервової матерії, для яких творчість щось означає.

Назва стежини «∞ секунд» має також особливе написання у формі знаку нескінченності. Цей знак є символом глибшого змісту, закладеного в тексті пісні, чи його використання пояснюється якимись іншими причинами?

– Тема пісні – кохання – нескінченна як саме життя в глобальному розумінні. Ніщо не закінчується, не зникає, а перероджується, перетікає одне в інше. Нічого ми не віддаємо назавжди. Ми отримуємо назад все в тій чи іншій формі. Це безперервно. Тому і знак нескінченності. І ще у підтвердження ідеї я б хотіла його відобразити у вигляді молекул ДНК. “Є багато, що мені віддати, щоби ти мене любив…”

Автором тексту й музики «∞ секунд», як і у випадку усіх твоїх пісень, окрім, хіба, двох переспівів, є ти сама. Наскільки автобіографічною є пісня?

– Я пишу чорнилами відчуттів. І це певно ознака автобіографічності.

На твоїй іменці можна прочитати згадку про наукове дослідження, в якому стверджується, що чоловіки закохуються в жінку, якщо їх пронизливий погляд на першому побаченні триває більше 8 секунд. Чи був схожий досвід в твоєму особистому житті?

– З цього факту я розумію, що очі закоханих промовисті з перших восьми секунд і до нескінченності. Ось ще одна причина для використання цього знаку. Шкода, що не було поряд зі мною такого дослідника-науковця, який би міг виміряти той перший погляд, з якого я закохалася колись, вже давно. Це фантастична штука. Ти ніби в трансі, час пливе в мега рапіді. Ти відчуваєш себе цілим Всесвітом, яким охоплюєш цю єдину для себе людину. Свідомість при тому ясна. Ти все чудово розумієш. І усвідомлюєш взаємність цього щойно народженого почуття.

Ти багато подорожувала світом в останні роки. Як ці подорожі надихали тебе на творчі пошуки чи може якісь інші життєві осягнення?

– Я полюю на гарні краєвиди. Люблю порівнювати те, що створює природа, з тим, що створюють люди. В цьому ключі, для мене, гармонійна провінційна місцевість, де люди вписуються в ладшафт. Люблю відчуття спокою. Ось так, в гарному місці, я можу вмоститись і засклитися на години, аж поки очі не наситяться вже. Ще можна закріпити ефект чимось смачним і правдивим, як варіант – ковтком вина і шматочком гарного сиру. А потім з друзями вдатися до танцювально-гомінких розваг, щоби в тілі стало млосно. Для мене в подорожах і, взагалі, в житті важливі комфортні відчуття без надмірності і надуманості. Думаю саме це мав на увазі Епікур у своїй філософській системі.

Люди, які слідкували за розвитком твоєї творчості усі ці роки, не могли б не відзначити твого невтомного пошуку власного сценічного звучання. Якщо спробувати нагадати, то: спочатку було електронне звучання періоду Червоної Рути, потім тріп-хопово гітарне звучання “Танцю душ”, потім жорстке альтернативно-рокове звучання періоду “Дух молоді”, далі популярне звучання з відлуннямм 80-х “Музи-медузи”, гостинний спів в піснях проекту “ЕХО”, електро-етно з сербським проектом Балкан Грув Електрік, участь в львівському джазовому проекті Юрія Гнатковскі “Сніжність”, поп-рокове звучання “Боні і Клайд”, і, навіть, унікальний акустичний виступ з програмою “Мінімал” на ТИХО! В 2009 році… Можливо ще щось залишилось поза увагою?)) Така відкритість до експериментів це твоє ставлення до життя вцілому?

– Навіть я сама не змогла би так точно все перечислити, щось забула би) Мені подобається здобувати новий досвід в такий спосіб. Хтось розширює свідомість з допомогою певних стимуляторів, я – через музичні експерименти. Що стосується життя – у виборі рішення, наприклад, я чітко відчуваю помилковість і правильність. І, бувало, я йшла завідомо неправильним шляхом задля отримання досвіду. Через втрату я знаходила щось дуже цінне. Це можна порівняти з ефектом птаха “Фенікса”, який згорав і відроджувався.

Слід відзначити, що звучання «∞ секунд» суттєво відрізняється від попереднього видання дворічної давності “Боні і Клайд”. Чим пояснюються зміни і яким чином викрастилізувалось саме таке звучаня?

– Звучання пісні координується з тим, як звучить душа. Аранжування пісні було створене за один день. В студії над піснею ми працювали втрьох: Олег Яшнік, Ростик Домішевський і я. Ми так звучали. Хоча і трохи сперечалися вже на фінальному етапі. Мене навіть залишили на якийсь час саму зі словами: «Продюсуй».)) Я слухала, міняла якісь партії. Ми хотіли, щоби пісня вийшла не типовою і дивною.

Звучання пісні настільки універсальне, що її легко уявити на перших місцях музичних щаблів будь-якої європейської країни. Повідомлялось, що звукозапис пісні було здійснено зусиллями фахівців з різних країн і, навіть, континентів. Як це відобразилось на творчому процесі?

– Вийшла цікава штука. Спочатку я чекала, коли Олег Яшнік знайде час для роботи над моїми піснями. Оскільки я хотіла працювати над альбомом саме з ним. Потім зовсім несподіваним для мене стало місце запису. Я ніяк не думала, що це буде резиденція звукозапису «StasRecords» в Москві. І я дуже вдячна за цю фантастичну можливість. Мастеринг робив саунд-продюсер Scott Llamas на своїй студії в Каліфорнії.

Чому твій вибір студії звукозапису зупинився саме на російській «StasRecords»?

– А от атмосфера резиденціїї звукозапису «StasRecords» як раз і відобразилась на творчому процесі. Студія є абсолютно особливою та миттєво підкорила мене. Там до неможливого гарно. Студія знаходиться в лісі. Краєвиди – ілюстрації до казок. Поруч садиба поета Лєрмонтова, а поети – тонкі люди і не вибирають випадкові місця. Додати до цього професійно обладнану студію і лаконічний північно-європейський дизайн будови, і маєш відчуття здійсненої мрії. В мене там струни задзвеніли так, що змінилася якість тембру голосу. Пригадую, що вокал записувала взагалі сама. Було весело бігати з мікрофонної в контрольну кімнату щоб натискати на кнопку старт і стоп. Олег тим часом міг від студії відпочити, поки я розважалася.

А кому завдячуємо ідею використання госпелівських хорових підспівок наприкінці пісні, які є справжньою родзинкою запису?

– Госпел – це моя давня мрія. Дуже хотіла коли-небудь внести цей елемент в аранжування. І от здалося, що для пісні «∞ секунд» це те що треба. Сама придумала і заспівала всі партії.

Як довго взагалі тривала студійна робота над стежиною? Ви працювали виключно над цією піснею чи в скарбничці Лорд є вже інші записи, що увійдуть на пісенник, який ви анонсуєте на кінець року?

– Підготовча робота почалася наприкінці 2009 року. Ми відібрали півтора десятка пісень для запису. З часом, у 2011-му, знайшлася студія для реалізації задуму. Ми відразу писали матеріал в кількості пісень, які мають увійти в альбом. Це зайняло, з перервами, півроку – з лютого по листопад. Пісня «∞ секунд» входила до обраного переліку, але її запис був відкладений на фінальний етап запису. Якшо одяг всіх решти пісень був зрозумілий фактично відразу, то «∞ секунд»проявилася лише під кінець роботи. Потім були пошуки місця для мастерингу. Так на початку 2012-го ми вже мали готовий альбом.

В оприлюдненому відео на «∞ секунд», режисером якого був Віктор Скуратовський, ти постаєш цілковито в новому образі. Кожна красива троянда має бути з колючками чи вістря готично-панкового нашийника це вираз ставлення до світу і якийсь внутрішній протест?

– Ідея оновлення образу належить Віктору. Він, як режисер, чітко уявляв, що він хоче знімати. І, варто сказати, робота з Віктором для мене цінна тим, що він не працює за шаблонами, він все пропускає через особисте сприйняття. За його задумом, я мала помінятися кардинально, навіть коротко підстригтися. Але при тому проявитися в чуттєвості. Чому дуже посприяло романтичне плаття, яке сама і не подумала би одягти, – такі речі я обходила увагою. А нашийник, на мою думку, мав би гостріше передати стан беззахисності і вразливості до зустрічі з Ним.

На твою думку, в українського слухача, взагалі, є запит на музичний протест чи цей запит залишився вже в минулому разом із закінченням 90-х років?

– Останнім часом активна частина суспільства живе в безперервному стані протесту. Тому я не впевнена, що потрібен він ще і музичний. Якщо хотіти щось змінити, потрібно діяти в цьому напрямку кожному на своєму місці. Я, як музикант, не протестую проти якоїсь стилістики, а роблю музику таку, яка мені прийнятна.

Як відбувались зйомки «∞ секунд»? Про що цей відеоряд?

– Пісня і відео про страх втратити віру. В любов треба вірити.

Перед виходом кліпу ти заінтригувала прихильників містичною зазивкою до відеороботи на пісню «∞ секунд», в ролі режисера монтажу якої несподівано виступив автор багатьох музичних гітів та обдарований співак Андрій (Нічлава) Підлужний…

– Андрій дійсно дуже хороша і талановита людина. Я дуже вдячна йому за допомогу і сподіваюсь, що він порадує нас своїми новими піснями у власному виконанні.

Львівських читачів цього випитування, мабуть, найбільше цікавлять подробиці твого виступу на Тихо. Будуть лише нові пісні, чи ти також виконаєш свої найбільші гіти?

– До концертної програми увійдуть пісні за весь період творчості, починаючи з 1997-го року. Ми з групою заграємо як нові пісні, так і ті, які я не співала давно. Обов’язково буде “Танець Душ” і “Дух Молоді”, “Фото/Брудна як Ангел”. Також ми готуємо подарунок всім, хто прийде, – диск з піснею «∞ секунд» і реміксами на неї. До зустрічі на концерті!

Коментування вимкнене.