Ми справжні

dalai.lama_vocalist

Інтерв’ю з Олександром Васецьким, Dalai Lama

Зараз Dalai lama є, мабуть, одним з найпомітніших українських альтернативних гуртів. Вас уже впізнають на вулиці? Чи був момент, коли ви відчули, що прокинулися відомими?

)))) На вулиці дуже рідко впізнають, все ж таки на телебаченні нас ніхто нікому не нав’язує )) Та й нам це абсолютно не потрібно. Приємно коли слухачі просто дякують за музику, тиснуть руки. Мені взагалі смішно, коли у нас просять після концерту автограф )))

За 9 місяців було продано майже весь тираж вашого альбому “The Sixth Turtle”. Чи очікували ви такого успіху? Чи маєте на меті перевидати платівку ще раз ближчим часом?

Ні. Платівка уже увійшла в минуле, адже наше музичне обличчя змінюється з часом і залишати “The Sixth Turtle” основною лінією не хочемо. Та й комерційний успіх в Україні за рахунок продажу альбомів у альтернативних гуртів мізерний. Цей альбом для нас вийшов як матеріальне підтвердження того, що ми існуємо як група, а те що його хтось купує – означає, що це комусь потрібно, навіть в Україні )))

Але, навіть, не дивлячись на успішні продажі, ви вирішили викласти альбом в інтернет у вільному доступі. З чим це пов’язано – з вірою в силу глобальної мережі чи невірою в український шоу-бізнес?

Інтернет зараз дуже багато вирішує для гуртів всіх рівнів. В нас є сторінки в соціальних мережах, де люди з різних куточків світу можуть ознайомитися з нашою музикою, і це набагато дієвіше аніж просто продаж альбому в кількох містах. Домовленості щодо концертів, записів майже всі здійснюються через інтернет. Навіть проста переписка з людьми яким ми цікаві.

Більше місяця тому стало відомо, що одну з ваших пісень було відібрано для саундтреку аудіокниги російського письменника Сергія Мінаєва. Як ви сприйняли цю новину – чи стала вона несподіванкою і чи вже відомо, яку саме пісню обрали?

Це стало для нас несподіванкою, адже наш менеджер відіслав пісні Мінаєву, нам про це нічого не сказавши ))) Було дуже приємно почути що йому матеріал сподобався )))
Яка пісня увійде до аудіо книги наразі не відомо.

Розкажіть, як проходить робота над вашим новим матеріалом? Чим будуть відрізнятися нові пісні від тих, які на альбомі?

Робота проходить на диво швидко і креативно. Ми довгий час намагались знайти нове звучання гурту. Після видання альбому у нас вже пройшло приблизно 4 періоди музики з абсолютно різним звучанням і наповненням. Вони повільно переходили із концерту в концерт, випробовувались на публіці. Зараз у нас з’явилось більше електроніки, більше вокального насичення. У нас кожен учасник гурту може написати хіт, тому ми не обмежуємо себе якимись посадовими обов’язками )))

Ми ростемо в музичному плані, тому що від нас можна очікувати за пів року, рік, я навіть уявити не можу )))

Гурт Dalai lama, крім власне музики, відомий своєю нестандартною поведінкою під час виступів. Що ви відчуваєте, коли виходите на сцену?

Нам добре на сцені )) Ми відчуваємо контакт з публікою, це приносить натхнення і бажання викластись повністю, бути до кінця щирими з людьми. І люди це розуміють, вони розуміють, що ми справжні, відкриті з ними, вони танцюють не під нас, а разом з нами!

В кількох інтерв’ю ви жартома чи серйозно наголошували, що не є справжніми музикантами. Відчуваєте себе так і надалі чи це відчуття вже змінилося?

Ми це наголошували абсолютно серйозно! Ні в кого з нас немає музичної освіти, ми все робимо на відчуттях. Якщо б стороння людина зайшла б до нас на репетицію, вона б, мабуть, ані слова не зрозуміла з наших розмов ))) Все відбувається дуже емоційно, спонтанно. Теоретично ми можемо охарактеризувати тільки певні настрої пісні, її емоційні моменти, які відчуття вона повинна викликати у нас і відповідно у слухача. А сама “матеріальна” музика створюється з повного хаосу )))

Що найбільше надихає вас на музикування і творчі експерименти?

Тут дуже багато чинників. Це може бути навіть те, що у когось з нас відбулось щось приємне, чи просто збіг якихось обставин. Ми звичайні люди і в кожного з нас своє життя зі своїми проблемами і буднями. Активне насичене життя приносить натхнення у будь-чому. Так, за відносно короткий період часу, ми змінили декілька музичних облич, учасники гурту встигли створити і записати декілька музичних сайд проектів: World for Fedora, Надувний Човен і крейда, Immago, Robespierre Cardin, у яких все коливалось від дивної експериментальної музики до тріп-хопу, інді, електронної музики. Ми не стоїмо на місці, мабуть це і є основним чинником нашого музичного розвитку.

Цього року гурт виступив на кількох музичних фестивалях – яке ваше враження від українського фестивального руху?

Цього року відбувалось надзвичайно багато фестивалів в Україні. На жаль оцей вибух не відбувся і без негативних речей. Деякі масштабні фестивалі взагалі не відбулись, половина з них ішла організаторам в мінус через, мабуть, брак досвіду або спонсорів. Цього року ми виступали на “Форт міс??” та “Славське рок”. Нам дуже подобаються концерти під відкритим небом!

Як бачите сучасну українську музичну сцену, яких змін ви б прагнули? Що потрібно молодим гуртам щоб здобути комерційний успіх і перетворити музику з хобі у професію?

Нажаль в Україні людей, що прагнуть музики дуже мало. І ще менше дозволяють собі платити за неї гроші )) Тому перетворити хобі у професію зараз майже неможливо. У нас немає добре розвинутої музичної індустрії, телебачення пропагує зовсім інші музичні стандарти на відміну від молодих гуртів. Вся проблема української сцени полягає в тому, що людям уже нав’язали неправильний світогляд, і чим далі тим гірше. Інформаційний вакуум настільки не пробивний, що молодій групі попасти в ефір провідного музичного телеканалу без грошей і знайомств практично неможливо. Тому такі проблеми з культурою. Вона просто нікому не потрібна.

Які відчуття у вас викликає акустичний формат фестивалю “Тихо!”, у чому особливість акустичного виконання для гурту Dalai lama?

Відчуття тільки позитивні! ))) У нас наразі багато матеріалу, який дуже цікаво звучить в акустичному форматі. Я думаю “Тиху” Dalai Lama люди сприймуть особливо тепло, адже на акустичному концерті гурт максимально наближений до слухача. Тут всі? карти відкриті )))

А яку програму ви готує?те для виступу на фестивалі? Це буде лише новий матеріал чи також і пісні з виданої платівки?

З платівки я думаю не буде жодної пісні. Хоча, побачимо. Все залежить від обстановки і атмосфери концерту. Наразі плануємо грати тільки новий матеріал. Обіцяємо, буде цікаво! )))

My Space гурту: http://www.myspace.com/dalailamalviv

Завантажити музику:

Альбом “The Sixth Turtle”, 2009 МП3

Dalai Lama “Audrey Hepburn” МП3

Коментування вимкнене.