Сніжність: Джазове Різдво у Львові

snizhnist.concert.09.01.2010_12

snizhnist.concert.09.01.2010_9

snizhnist.concert.09.01.2010_22

Цьогорічне Різдво, мабуть, найдужче усім запам’ятається грандіозним джазовим святкуванням, яке започаткували у Львові Юрій Гнатковскі та Юлія Лорд, презентуючи музичне різдвяне шоу «Сніжність».

Унікальні джазові концерти, які проходили в ці свята на сцені Національного академічного драматичного театру ім. М. Заньковецької, стали найдзвінкішим музичним акордом Доброчинної соціально-мистецької ініціативи «Сніжність», яка триває цієї зими у Львові.

Цей масштабний доброчинний проект на сьогодні вже втілив у життя близько 20 доброчинних акцій, які охопили більше 5 тисяч львівських дітей із багатодітних і малозабезпечених сімей, спеціалізованих шкіл, інтернатів для неповносправних дітей та лікарень. Акцію підтримали відомі особистості – Богдан Ступка, Іван Малкович, Богдан Бенюк, «Піккардійська Терція», Олег Скрипка, Сергій Гера (гурт «Друга Ріка»), Юлія Лорд, Олег Собчук (лідер гурту «С.К.А.Й.»), Павло Табаков, Мирослав Вайда, Павло Нечитайло (гурт «Пропала Грамота»), а також гурти «Далай Лама», «Годо», «Лондон», «Тарасова Ніч», On the Edge… Говорячи про унікальність доброчинної соціально-мистецької ініціативи «Сніжність», її організатор пан Роман Похила наголошує, що «Реалізація такої великої ініціативи, яка є прикладом втілення справжнього різдвяного духу, стала можливою вийнятково завдяки тісній співпраці, взаємодопомозі та партнерству громадських організацій, волонтерів, митців, музикантів та добродійників і за це усім їм висловлюємо глибоку подяку і шану». До речі, кошти, зібрані від концерту «Сніжність», теж будуть спрямовані на благодійні цілі, а саме на ремонт дитячої лікарні та купівлю спеціального обладнання.

Втім, музичне різдвяне шоу «Сніжність» заслуговує на не меншу увагу, адже вже понад пів сторіччя у Львові не відбувалось подібного джазового дійства. Юлія Лорд та Юрій Гнатковскі, у супроводі розширеного складу оркестру Театру ім. М.Заньковецької під орудою Богдана Мочурада та за участю солістів київського гурту Jazzex, дарували глядачам світові шлягери 30-х років минулого сторіччя, які давно стали синонімами різдвяного настрою на усіх континентах.

Класичні джазові твори у жанрі Very Special Christmas, які переспівувались такими іменитостями як Френк Сінатра, Мерайя Кері, Брюс Спрінгстін, гурти Aerosmith, The Beach Boys, Destiny’s Child та The Jacksons 5, в українських адаптаціях Юрія Гнатковскі звучали надзвичайно свіжо, а ліричність і вишуканість українських текстів викликали щире захоплення.

Світові музичні шедеври також гармонійно доповнювали пісні авторства Юрія Гнатковскі «Білим», «Це зима», «Холоди», «Старе місто», «Незнайомка», які настільки природньо підтримували естетику жанру Very Special Christmas, що, мабуть, лише музичні експерти могли б відрізнити їх від пісень джазових метрів. Слід відзначити також виконання відомих пісень «Серце» та батярської «Тільки у Львові» (мабуть багато з вас вже мали нагоду переглянути чудове відео до цієї пісні) у авторських джазових та блюзових адаптаціях, які зривали бурхливі оплески залу.

Вдале поєднання м’якого співу джазмена й дзвінкого голосу Юлії Лорд, котра впевнено повертається на велику сцену після довгої мовчанки, надавало пісням неповторного шарму.

Якісне живе виконання прекрасних пісень відкрило для слухачів справжній свінговий джаз, який відрізняється від звичного сучасного джазу “масштабністю» звучання. Перехоплювало дух від віртуозної гри більше двадцяти музикантів оркестру театру ім. М. Заньковецької, заслуженого артиста України Ростислава Демчишина (фортепіано) та майстерного співу солістів гурту Jazzex.

Музичні події на сцені «Сніжності» супроводжувались також феєрично-казковим візуальним рядом відеоінсталяцій, які проектовувалися на п’ять гігантських екранів, створюючи в залі театру магічну різдвяну атмосферу.

Після усіх чисельних «сніжних» вражень і емоцій, можна констатувати, що Львів переконливо повертає собі імення «столиці» українського джазу.

Фото: Андрій Куб’як

Юрій Гнатковскі & Юлія Лорд “Хай сніжить”
[audio:http://www.uaav.net/multimedia/04_y.gnatkovskyi_hai.snizhyt.mp3]

Юрій Гнатковскі & Юлія Лорд “Зимно там”
[audio:http://www.uaav.net/multimedia/12_y.gnatkovskyi_zymno.tam.mp3]

Коментування вимкнене.