Жива музика машин

Cтворена двома студентами консерваторії й одним – академії культури, харківська ватага Liquid Break, не дивлячись на класичну музичну освіту учасників, спеціалізується в ультрасучасному жанрі live drum-n-bass.

В своїй творчості музиканти унікально поєднують ламані ритми драм-н-басу з елементами ритм-н-блюзу, джазу, ІДМ, дабстеп, поп і вокальними семплами. Здобутий технічний професіоналізм музиканти можуть вповну проявити під час живого виконання усіх барабанних, басових й гітарних партій. В реальному часі також відбувається робота з програмуванням.

В ближчі тижні очікується вихід двох студійних пісенників “ліквідів” на українських видавництвах, про що, і багато інших речей, музиканти – гітарист й програмувальник гурту Ігор Кириленко та барабанщик Артур Співак – розповідають детальніше в інтерв’ю, яке ми взяли з нагоди ТИХОГО концерту гурту 10 грудня у арт-клубі «САЛО» (Проспект Свободи 6\8).

Ваш гурт офіційно разом з 2009 року, проте наразі про нього ще досить мало відомо. Мабуть, насамперед, читачам цього інтерв’ю буде цікаво дізнатись, як народилась ідея проекту і якими шляхами доля звела учасників Liquid Break разом?

Ігор Кириленко: Насамперед, привіт усім! Навіть не знаю з чого почати))

Наш шлях до Liquid Break тривав близько двох років. Артур (Артур Співак – барабани) і я познайомилися у вересні 2008 року. Нас познайомив брат Артура, позаяк ми грали разом в одному колективі. Тоді ми не мали навіть уявлення, що буде далі – ми грали… рок, мабуть)) Та, через пів року стало зрозуміло, що наші точки зору на спільну творчість суттєво різняться, тож ми вирішили залишитися з Артуром удвох. Деякий час просто грали на студії в пошуках саунду й, ймовірно,саме тоді зрозуміли, що нам ближче електронна – жива музика. Далі у нас з Артуром був гурт Ju – Connection, в якому ми почали з acid–jazz, downtempo і прийшли до швидких темпів 160 – 180 bpm. Це була наша перша спроба грати драм-н-бас наживо. Ми, навіть, мали один виступ ))

У період Ju – Connection, паралельно, ми з Артуром вирішили спробувати ще один проект спільно із одним загадковим чуваком. Цим чуваком був Клім (Клім Ковейлі – бас-гітара) – і це був і є гурт Liquid Break.

Не може не дивувати, що люди, які грають таку ультрасучасну музику, здобувають класичну музичну освіту в консерваторії. “Музику машин”, яку ви граєте, складно імітувати й технічно виконувати, – наскільки здобута освіта стала вам у цьому в пригоді? Барабани перемагають у протистоянні з класичними інструментами?)))

Ігор Кириленко: Певна річ, класична освіта і класична музика роблять великий внесок у розвиток нашого гурту, і кожного з нас особисто. Наприклад, якщо написати щось на кшталт невеликої частинки поліфонії й додати цікавий ламаний ритм, то вийде щось типу “IDM”, але це все приблизно…

Артур Співак: Щодо протистояння барабанів з класичними інструментами, то , звичайно, було таке, однак практика в оркестровому класі музучилища у класі пана Соболяка О.М. стала основою моєї гри, і, певним чином, надихнула на подальшу творчу діяльність!!!

Чи ваше спільне музикування змінило вас особисто, як відчувається розиток проекту за два роки існування?

Ігор Кириленко: Звісно, можемо сказати, що ми змінили і продовжуємо змінювати один одного.У кожного з нас Є гарні та погані сторони і навички, проте кожен може взяти для себе необхідне. Таким чином створюється взаємодоповнення.

Артур Співак: За два роки роки існування гурту все складається найкращим чином! Це стосовно особливостей стилю, накопиченого досвіду, а також тієї сходинки, на котрій ми зараз знаходимось. За це ми вдячні один одному, нашим слухачам, а також всім, хто допомагає нам в нашій діяльності!

Яким чином твориться ваш музичний матеріал? Ваші пісні пишуться в результаті імпровізацій на репетиціях чи хтось приходить на репетиції із заготовками?

Артур Співак: Більша частина – це заготовки, втім вони розвиваються шляхом імпровізацій та експериментiв.

Ігор Кириленко: Ну, і, звичайно, все залежить від настрою й атмосфери, яка панує під час репетицій )))

Як розподілені творчі ролі серед вашої трійки, в гурті є маленький диктатор чи ваш доробок це результат суперечок і компромісу?

Ігор Кириленко: В нас нема диктатора)) У нас все просто – якщо комусь щось не подобається, то ми кажемо це один одному – ми повністю відкриті між собою. Звісно, ми сваримось, але це звичайний творчий процес, без якого гурт перестає бути гуртом і замикається на однієї людині.

Віднедавна ви почали співпрацювати з Utra Vague Recordings, чи ця співпраця обіцяє якісь нові цікаві шляхи просування вашого гурту лабіринтами шоубізу?

Ігор Кириленко: У травні 2011 Андрій Уваров запропонував нам випустити EP на його лейблі Utra Vague Recordings. Реліз відбудеться вже наприкінці листопада. У видання ввійдуть чотири композиції. Одна з них записана наживо. Буде багато перехрещень з hip- hop, nu–jazz, lounge, і, очікувано, усе поєднано ламаними ритмами.

Артур Співак: А з приводу просування по шоубізу, можна сказати одне – showbiz = shit))

Вітчізняний шоубіз це не те місце, куди потрібно направляти свої сили і енергію. На фесті Jazzkoktebel, на якому ми нещодавно виступали, мали нагоду побачити виступи багатьох артистів з усього світу, які грали якісну, сучасну і, головне, не складну музику. Їх професіоналізму могла б позаздрити уся ця шоубізова туса.

Ігор Кириленко: Особливо хотілося б виділити гурт Non Cadenza – просто вражає.

Як виглядає сьогодні музична сцена Харкова? Є оригінальні тенденції варті уваги?

Ігор Кириленко:Є декілька артистів-початківців на українській сцені, з якими хотілося б мати співпрацю. Наприклад, зараз ми співпрацюємо з гуртом «Cостояние Души». На даний момент, це єдиний проект на Україні, який грає живий hip–hop, якщо можнf так вузько охарактеризувати їх стиль. Ми здобули і відкрили багато нового виступаючи разом. Дякуємо їм дуже))

Над чим ще зараз працює ваш гурт, які творчі виклики ви ставите перед собою, як просуваються справи з записами?

Ігор Кириленко: Відповідаючи, мабуть доречно буде сказати декілька слів про ще один майбутній реліз. Це ЕР платівка, яка вийде на українському лейблі Intelligent Recordings на початку грудня. Intelligent Recordings займається танцювальною музикою у напрямках Atmospheric, Soulful drumnbass. Для нас ця співпраця це чергове визнання професіоналізму, адже лейбл має підтримку таких світових артистів д-н-б сцени, як: LTJ Bukem (Good Looking), Stunna (Fokuz, Bassdrive, Telluric), Derrick & Tonika (Med School, Fokuz), Bulb (Med School), Gvozd (Respect records), Amoss (Broken Audio, Cyclone Recordings).

Артур Співак: Власник лейблу Physical Illusion (до речі, дуже крутий чел))) сам зголосився випустити нашу ЕР. На окремок увійде наша стежина Song of Siren та три ремікси на неї від HIDDEN ELEMENT, Against та від самого Physical Illusion. Ep буде дуже класна))

Ігор Кириленко: До речі, попереднє прослуховування треків можна вже здійснити на наших інтернет ресурсах. Не пропустіть!

Liquid Break в мережі
http://vkontakte.ru/liquidbreak
http://soundcloud.com/liquidbreak

Концерт Liquid Break на Тихих вечораХ
Дата: 10 грудня
Початок: 21.00
Місце: Музей сучасного мистецтва «САЛО»
Проспект Свободи 6\8
salo.museum@gmail.com
+380 322355536
http://artsalo.com
Вхід: 40 грн./30 грн. Для власників карток «САЛО».

Коментування вимкнене.