Інший вимір музики

Інтерв’ю з учасником проекту Mangobay Сашком Васецьким.

Mangobay нове ім’я в львівській музичній тусовці. З чого, насправді, почався Mangobay?

Ми з Нікманом давно співпрацюємо, він робив ремікс на пісню IMMAGO. Виявилось що ми багато у чому сходимось у музичному плані, вирішили створити проект. У нас ніби 2 полюси – в Нікмана досить холодний стиль музики, в мене навпаки – тепліший. Поєднавши все це отримали цікавий результат )

Маючи значний досвід виступу в “живих” рок-командах, чи були труднощі поринути у “електронне світовідчуття”?

Ні. Це справді зовсім інший вимір музики, але не менш заворожуючий і цікавий. Ми можемо годинами джемити і це не втомлює взагалі! ))


Серед прихильників “живої” музики побутує думка про штучність, механічність, пластмасовість електроніки. Наскільки важко виражати емоції через електроніку й комп’ютер?

Я вважаю що неправильно заперечувати будь-яку музику. Навіть створена машиною без участі людини вона теж по своєму цікава. Спробуй зробити так, щоб, наприклад, абсолютно буденні речі які є навколо нас сприймалися зовсім під іншим кутом. Якось я знайшов цікавий проект під назвою Conductor (http://karate-karate.livejournal.com/9428.html). Вся фішка полягає в тому що Александер Чен зробив так, що метро зазвучало! І ця музика має право на існування і вона справді жива і непередбачувана. Електронна музика уже давно зайняла свою нішу, сперечатись про такі речі немає змісту.

Цифрові технології суттєво вплинули на процес створення музики. Як ви самі відчуваєте цю “технологізацію звуку”?

Раніше ми чули її навколо, створену звуками природи, якимись приладами, уява домальовувала з цього щось нове і цікаве. Зараз нічого не заважає перенести цю уяву в реальний звук, додати в електронну музику живу природу і навпаки. І це чудово!

Як з технічного боку виглядає хімія створення вашого музичного матеріалу, яке обладнання ви використовуєте?

Комерційна таємниця! Жартую )) Використовуємо міді контроллери, аналогові синтезатори, секвенсори. Насправді електронними приладами електронна музика не обмежується. Все залежить від фантазії ))

Музично Mangobay це суміш актуальних електронних трендів із різними етномотивами. Що робить ваш проект впізнаваним стилістично?

В цій музиці кожен може щось знайти своє. Ми додаємо в пісні українські, індійські, африканські народні мотиви, змішуємо це все з сучасними віяннями, але все залишається в стилістичних межах.

Як і щодо будь-якого проекту співпраці напрошується запитання наскільки повноцінний цей проект. Як ви самі ставитесь до його місця у вашому творчому житті?

Доки ми відчуваємо що наша музика приносить комусь радість – є сенс творити. Нещодавно відбулась невелика презентація Mangobay. Люди чули нас вперше, але концерт відбувся дуже успішно, ми і самі не очікували такого рекошету власних емоцій від публіки! )) Найближчим часом плануємо видати сингл, нам і самим цікаво що з того вийде )

Чи ідеї, які реалізуються в рамках Mangobay, не можна було втілити в життя в рамках основних проектів, де ви приймаєте участь, чи йдеться більше про синергію ідей і спільну творчість абсолютно іншої якості?

Це зовсім інша музика. Це те що виникло раптово і таким має бути, в цьому фішка )

Як ви бачите розвиток свого проекту, чи відчуваєте, що він має потенціал, аби стати цікавим поза Україною?

Звичайно! Якби там не було, таємниця і містика фольк музики завжди притягувала і мала свого слухача. Зараз справді можна говорити про те, що її забувають, але поєднавши її з танцювальною музикою ми показуємо її з дещо іншого боку і водночас насичуємо власну творчість її магією! Думаю людям зі всього світу це цікаво.

Можливість поширювати свою музику без географічних кордонів вплинула на те, що країною прокотилась потужна хвиля переходу мододих українськи гуртів на англійську мову чи, можливо, ви маєте своє пояснення?

Дехто свідомо орієнтується на країни Європи, комусь просто подобається творити іншою мовою. Звичайно, хочеться щоб тебе розуміли всюди.

Інтернет зробив музикантів ближчими до слухача, але також позбавив традиційних моделей отримання доходів від продажу музики на носіях. Чи легко віддавати результати багатьох годин студійної роботи для вільного поширення в мережі?

Завжди є віддача. Якби там не було – інтернет уже давно зіпсував людей і мало хто справді зараз купує диски в магазинах. Та і дуже багато піратських підробок, завжди купуєш кота в мішку )) Зараз все більше стає популярною купівля музики через інтернет магазини типу айтюнс, амазон. В європі за користування торрентами введені шалені штрафи, тому там цей шлях розповсюдження музики дуже актуальний. Для нас також ))

Які тенденції в електронній музиці сьогодення привертають вашу увагу?

Ми не зупиняємось тільки на електронній музиці. Нам справді все цікаво ) Якось я почув, що якщо людина слухає різну музику не зберігаючи стилістичних рамок – у неї немає смаку. Провальна фраза. Музика має бути якісною, що ти з неї винесеш – це вже інша справа. Смак тут ні до чого.

Львів важко назвати містом, де вирує електронна сцена. Чи вбачаєте можливості того, що ситуація може змінитись ближчим часом?

Впринципі Україну важко назвати країною, де вирує електронна сцена. Але з’являється чимало цікавих колективів, просто музикантів які заслуговують на увагу. думаю зараз якраз той момент коли клубна музика почне змінювати набридле обличчя і побільшає живих електронних сетів. Будемо на це сподіватись ))

Коментування вимкнене.