Архітектор музики

23 березня в «Динамо-Блюз» розпочинається проект “Тихі вечорИ з Маркіяном Мацехом”. З цієї нагоди говоримо сьогодні з головним творцем події.

Маркіян, маючи можливість реалізувати себе в різних музичних проектах, що наштовхнуло тебе на сольну ініціативу?

Питання цікаве, та відповідь дуже дурна, мене вона самого бісить – неможливість організації групки людей. Грати в групі дуже класно, але якшо ця група є. Неможливо робити музику з людьми, яких немає. Я насправді набагато більше люблю робити музику з кимось. Талант декількох людей множить цінність музики в декілька разів. Маю надію, що я все-таки повернуся до цього. Чудово бути частиною чогось прекрасного.

В “Тихих вечораХ з Маркіяном Мацехом” дуже важлива філософська складова. Твої тексти це результат власного досвіду і роздумів?

Так. Саме так. Так сталось, що за професією я математик-аналітик. І все що я бачу, чую і відчуваю я намагаюся зрозуміти. Звідки воно береться, як воно працює, як це контролювати…

На ці питання ніхто не знає відповіді, і це те, що спонукає мене знайти ці відповіді для себе. Як вони сприймуться далі, вже покаже життя. Я не намагаюся комусь сподобатися, я просто ділюся собою з людьми, і це вже справа кожного особисто як мене сприймати.


Чи надихали тебе якісь книжки чи творчість інших?

Дивно, але відповідь швидше негативна, ніж позитивна.
Надихає мене життя, світ, люди, і як це все пов’язано. Хоча, звісно, мистецтво певним чином впливає на розвиток моєї думки. Відзначу одну дуже незвичайну книжку, її мені порадив мій батько, – «Дао де цзін». Я не прочитав її всю, але те, що з неї виніс змінило моє уявлення про багато речей.

Які основні теми ти хочеш порушувати і чому вони важливі зараз для тебе?

Чому важливі?…я намагаюся знайти сенс в тому, що відбувається; зрозуміти причину, мету, і мою роль в цьому. І, якщо дуже пощастить, навести когось на думку, яка його(її) роль в цьому.

За задумом твій сольний проект буде щотижня еволюціонувати, змінюючись і залучаючи нові інструменти й друзів музикантів. Чи ця творча свобода експерименту не буде занадто інтенсивною і виснажливою для тебе як артиста?

Буде, ще й як буде! Можливо інколи буду зменшувати обороти. Адже я ще досі студент, і крім того маю роботу, і це далеко не кінець списку речей, в які я встряв :))

Це складно, інколи дуже, але це завжди краще ніж відсутність зайнятості. Така моя природа. Крім того, я не можу кожного тижня повторювати те ж саме, тому змушений завжди думати і працювати над новинками. Це дуже важко, але це такий розвиток, про який я міг тільки мріяти.

Хоч в це важко повірити, але за освітою ти не музикант, яким чином тобі вдалось опанувати стільки різноманітних інструментів?

Oй…це занадто голосно сказано:) Я не опанував жодного музичного інструменту :)) Як дивлюся на людей як Chick Corea, чи Ennio Morricone, то мені хочеться заховатися десь далеко, щоб вони не знали що я підходив до фортепіано :)) Можливо колись я навчуся чогось достойного, але наразі я в процесі, і не вважаю себе сильним музикантом.

Мені інколи щастить створити гарну музику, але відтворення…це мабуть не моє. Як сказала мені одна дуже мудра людина в важливий для мене момент – «ти архітектор, а не будівельник». Але звісно ж, архітектор має пройти етап будівельника, тому я прикладаю багато зусиль, щоб гарно відтворювати музику.

До речі, скільки пісень вцілому ти, як “архітектор музики”, скомпонував до цього часу?

…цікаве питання. Ніколи не рахував, думаю хоча б з 50 тих, які десь кимось грались. Проблема в тому, що я все ж досить таки ледача людина, і дуже багато пісень не довів до кінця. Можливо так мало бути. Я вважаю що не можна з себе витискати музику, вона сама має виходити.

В якому жанрі музики ти відчуваєш себе найбільш комфортно і чи “Тихі вечорИ з Маркіяном Мацехом” будуть мати якусь виражену музичну стилістику?

Мабуть це класика. ЇЇ особливість в тому, що слова там не потрібні, весь сенс передається чистою музикою. В моєму випадку це часто актуально; хоча я дуже люблю говорити, але помовчати інколи настільки корисно :)) Власне Тихі вечорИ і будуть своєчасним чергуванням мовчання і розмов. Я планую підкреслювати кожну тему відповідним твором. Здебільшого це будуть мої власні твори, які попахують класикою з впливом сучасних популярних індістилів. Але, мабуть, також не втримаюся від спокуси заграти найкращі твори улюблених виконавців.

Як, думаєш, цей проект вплине на творчість твого рідного гурту 4ервоне?

На жаль, я знаю, що вплине. 4ервоне зараз і так не в найкращому стані, в кожного з нас якось так складається все, що ми не маємо можливості зібратися разом. Вечори будуть займати досить багато часу в мене, тому це не буде сприяти розвитку творості групи 4ервоне. Хоча я дуже люблю цю групу. І музику цієї групи. Маю велику надію, що з часом ми повернемося до стабільного стану, можливо навіть вдасться на моїх творчих вечорах залучати 4ервоне, чи принаймні деяких його учасників.

Дякуємо за цікаву розмову.

Коментування вимкнене.