Експерименти і розвиток

tv_tarasova.nich_poster

11 червня «Тихі вечорИ», завдяки добре знаним львів’янам гуртам Тарасова Ніч і Татош Банда, відбуватимуться у етнічних настроях. Музикуючи у різних стилістиках, обидва гурти об’єднує все ж одна важлива риса – жага до пошуків нових форм форм творчого вираження.

Сьогодні про мистецькі експерименти і найближчі плани говоритимемо з Іваном Нишпором, лідером фольк-рокового гурту «Тарасова Ніч».

Гурт Тарасова Ніч існує вже протягом п’яти років, втім складається враження, що лише протягом останнього року ваша формація досягла певної концептуальної визначеності у творчості. Що вплинуло на процес знаходження власного мистецького «я» колективу?

Так, справді. За останній рік підготовки акустичної програми наш гурт знайшов нові форми для вираження нашої творчості, проте ми знаходимося в процесі пошуку і, сподіваюсь, що власне мистецьке «я» ми ще довго будемо шукати.

Мабуть, до якоїсь міри творче становлення пов’язане із кількісним розширенням гурту та суттєвим збільшенням кількості ваших концертів. Які чинники домінують зараз в процесі мистецьких пошуків?

Швидше кількісне розширення гурту спричинене новими ідеями творчого пошуку. А щодо чинників які домінують в процесі наших мистецьких пошуків, то зараз ми намагаємося знайти нові формати для звучання пісень, вдосконалити наш професійний рівень, розширити аудиторію.

Відчувається також, що ваші амбіції невпинно зростають, і ви почали ставити перед собою нові цілі на музичній сцені. Як зараз ви уявляєте собі поступ гурту на найближчу перспективу?

Якщо говорити про конкретні цілі, то зараз ми працюємо над розширенням концертної діяльності та над записом альбому.

Чи означає це, що ви засідаєте за запис альбому, чи це питання ще не на часі?

Так, ми як раз розпочали роботу над записом альбому.

Відомо, що частина ваших пісень написана на вірші Тараса Шевченка, а хто є автором музики й текстів решти пісень?

Автором основної мелодії всіх пісень є Іван Нишпор, а аранжування та соло складають учасники гурту. Щодо текстів, автори різі. Це і наші друзі, і відомі літератори, і український народ в народних піснях.

Декілька ваших пісень вже добре відомі львівським слухачам, чи маєте намір додати до вашого переважно ліричного репертуару більше драйву?

Непогана ідея. Думаю що кількість драйву в наших піснях буде тільки збільшуватися.

Окрім участі в гурті, ти також знаний за своїми відеоінсталяціями. Чи існують плани якось поєднати ці два напрями творчої самореалізації?

Звичайно так. Ми плануємо використати відеоінсталяції при зйомці кліпів та на наших концертах. Ми провели конкурс малюнків на тематику наших пісень серед прихильників гурту, які будемо використовувати у відеоінсталяції під час нашого виступу на «Тихому вечорі» в найближчу п’ятницю.

Дуже актуальне питання із початком літа, які ваші плани щодо виступів на фестивалях як в Україні так і за кордоном?

Всю інформацію щодо наших виступів можна буде знайти на нашій офіційній іменці гурту. Найближчі фестивалі на яких нас можна буде послухати – це «Тарас Бульба» та «Фарт».

Як зараз звучить ваша акустична програма і як робота над нею вплинула на Тарасову Ніч?

Почну відповідь з другої частини запитання. З моменту Вашого запрошення, Романе, виступити в акустичному форматі на фестивалі «ТИХО! Unplugged in Lviv», «Тарасова ніч» повністю змінює формат свого звучання, починає в ньому працювати, експериментувати і розвиватись. А щодо нашої нової акустичної програми, то всіх з радістю запрошую послухати і оцінити її 11 червня на «Тихому вечорі».

Чи вдалося завдяки акустичному звучанню відкрити якісь нові грані у звучанні старих пісень і чи можна чекати на прем’єри нових пісень на Тихих вечораХ?

В акустичному форматі наші рокові пісні, як на мане, звучать зовсім по новому. Для того щоб вони зазвучали треба було залучити нові інструменти, скласти нові композиції, зрештою вдосконалити власну майстерність, попрацювати із специфікою звучання різних інструментів та звукорежисурою. Ця акустична програма суттєво вплине на наше рокове звучання. Щодо прем’єр, то, справді, на «Тихих Вечорах» ми представимо прем’єру нашої нової пісні.

Коментування вимкнено до “Експерименти і розвиток”

  1. Настя сказав:

    супер! вітаю Івана і його гурт з наміченим записом альбом і концертом!