В повній бойовій готовності завоювати українську сцену

В п’ятницю 30 березня у клубі “Культ live music club” /facebook/, в рамках всеукраїнського туру на підтримку свіжовиданого пісенника “Вмикай”, виступить київський фанк-роковий гурт “Проти Ночі” /www.protinochi.com/.

Нова платівка гурту, пісні з якої лунатимуть на концерті поруч з добре знаними гітами гурту, є сумішшю драйвових музичних стилів та позитивних музичних вібрацій. До речі, альбом поширюється виключно під час концертного туру, тож відвідання концерту це чудова нагода отримати його з автографом музикантів.

Відео-провісником концертного туру ватаги є забійник “Ти поряд”. Це перший відео доробок, створений разом з новою звабливою вокалісткою команди − Галею Книгиницькою.

З нагоди виступу ватаги “Проти Ночі” на Тихих вечораХ ми провели випитування із засновником і лідером ватаги Сашком Кравченком.

Насамперед, хочеться привітати вас із шестирічним ювілеєм, який ви святкували нещодавно. Відомо, втім, що музиканти вашої ватаги музикують на сцені дещо більше часу, ніж триває історія “Проти Ночі”. Яким чином ви знайшли себе в досить багатому музичними проектами Києві і що стало тим об’єднувальним осердям вашого колективу?

Дякую за привітання. Дійсно, Проти Ночі святкували 6-річний ювілей 27 січня на сцені київського клубу Underground Music Hall, разом з гуртами Гапочка та DCT (Drama & Comedy Theatre).

До “Проти Ночі” я, барабанщик Влад і Анна Раскі (автор текстів) створили Мертву Ноту. Це було десь років десять назад. Хотіли грати теж фанк-рок, але не склалося. Мабуть, через наш вік в музичному плані, тобто технічно ми не знали як робити ці самі звуки, тому виходило щось достатньо депресивне і на дев’яносто відсотків рокерське. Гурт існував три роки, і в певний момент ми вирішили, що потрібно з цим закінчувати. Хоча деякі тексти Анна перенесла з Мертвої Ноти до теперішнього гурту. Тож, змінили назву, змінився склад – змінилась і музика. Принаймні, Проти Ночі вже є тим жанром, який ми, саме, і хотіли створити, напевно це й об’єднує ))

Минулий рік засвідчив радикальну зміну у складі вашої команди. Як відчуває себе “Проти Ночі” після зміни свого голосу?

Чудово. Галя, теперішня наша фронтвумен, нам дуже підходить. Такої душевності в наших піснях ще не було раніше, тому напевно так і повинно було бути, щоб ми її зустріли. І, що саме дивне, після її приходу якось легше все стало получатися. Тобто: кліп, записи, якісь концертні організаційні моменти йдуть дуже легко. Може збіг обставин… Хоча я вірю, що тепер наш гурт в повній бойовій готовності завойовувати українську сцену.

Важко було пережити розставання з колишньою чільницею, Олею?

Так, досить важко. Ми ж встигли альбом “Вмикай” записати з нею і зараз розповсюджуємо, саме з її вокалом. Тому, в мене таке враження, що ми дещо вводимо в оману слухача, адже на концерті людина чує один голос, а на диску – зовсім інший. Тим більш, що Оля, в своєму співі, – це протилежність Галі.

Якщо казати про людський фактор, чесно кажучи, теж тяжко… адже ми звикли один до одного. Проте, вже за 3-4 місяці до того, як Оля полишила гурт, ми були до цього готові, тож ніхто не здивувався її рішенню.

Наскільки Галя Книгиницька впливає тепер на звучання вашого матеріалу. Чи торкнулись зміни старого матеріалу чи, головним чином, тільки роботи над новими піснями?

Авжеж торкнулись! В неї подача зовсім інша і відчуває пісні вона також по-іншому. Вокал, сам по собі, такий інструмент, що ідентичним не буває – кожний вокаліст співає по своєму.

А хто тепер писатиме “дівочі” тексти? Довіряєте цю справу Галі?

Як і раніше, пише наша перша вокалістка – Анна Раскі. Вона моя подруга майже з дитинства і, чесно кажучи, її небанальні тексти не хочеться міняти на щось інше. Зараз вона продовжує писати для нас – це дуже приємно, адже вона залишається чистиною нашої сім’ї Проти Ночі.

Наскільки, взагалі, вдалось Галі проникнутись старими текстами?

Галя така людина, якій потрібен час. Кожну пісню, яку вона розбирає (в нас їх на цей момент близько трьох десятків), десь місяць потрібно просто грати на репетиціях. Пам’ятаю як пройшло прослуховування: вона підготувала тоді 3 пісні, серед іншого Королеву Стриптизу; заспівала так, що нам миттєво сподобалось; ми зраділи – класно так, втім, ми навіть не уявляли, що ця пісня через місяць буде звучати ще краще. Цей новий процес вдосконалення пісень був досить неочікуваним: та ж історія з усіма нашими піснями.

Відома історія про досить курйозний випадок, який трапився з колишньою вокалісткою під час вашого виступу на Гоголь фесті. То, ким же був той таємничий викрадач, який виніс вашу вокалістку зі сцени прямо посеред концерту?

Хах, я вже встиг і забути про цей випадок )) Невідомо до цього часу, напевно це залишиться таємницею )) Пам’ятаю, як Олю забрали за ноги зі сцени і понесли, а ми стояли на сцені і не розуміли, що ж робити далі, прийшлось приймати рішення миттєво – імпровізувати. Це продовжувалось хвилин три-чотири, потім Оля прибігла захекана, посміхнулась і сказала, що може співати даліJ

До речі, оскільки це вже третя заміна вокалістки за шість років існування, чи не побоюєтесь виникнення ситуації, яка трапилась нещодавно з гуртом Гайдамаки?

Це неможливо. По-перше, наше авторство підтвердити дуже легко, по-друге, навіть не уявляю, кому з них може це знадобитись: Анна сама для нас пише, а Оля…ой…вона ж десь там співає – в якомусь гурті, здається на англійській. Не думаю, що це питання актуальне. Але якщо подібні проблеми виникнуть – будемо судитись. Свої пісні ми не віддамо – це факт.

А як вам вдається зберігати цей творчий кістяк колективу?

Від початків у колективі тільки я і наш барабанщик Влад. Ми удвох народжували Проти Ночі – від ідеї гурту до напрямку нашого розвитку – все це робимо удвох. А гітару, саксофон і вокал змінювали декілька разів: були в пошуках, втім, сподіваюсь, що зрештою знайшли вже своє…

Ваш гурт багато концертує і має в своєму репертуарі декілька добре знаних пісень, як, наприклад “Королева стриптизу” чи “Танцюй зі мною”. Чому ж так склалося, що Проти Ночі спромігся видати дебютний пісенник тільки в січні цього року? Це пов’язано з частими змінами складу?

))) Ні, це пов’язано, як завжди, з грішми )) Хотілось класну якість запису зробити, щоб не було такого собі «Гараж-Року», а щоб це був дійсно дорослий музичний продукт. Тому на кожну пісню витрачалось багато ресурсів, які досить довго шукали. Це причина того, що писали альбом два роки.

Чим для вас стало видання альбому “Вмикай” – підведенням риски під якимось етапом чи свіжим стартом?

Я думаю, що це старт. Адже жодного відомого в країні колективу не існує без хоча б одного альбому. Однак, загадувати, як виглядатиме наш наступний розвиток, наразі не буду. В цей час маємо чіткі плани більше ніж на півроку, а далі побачимо.

Хто автор пісень на пісеннику і як сформувалась його творча концепція?

Майже усі тексти авторства Анни Раскі, лише один текст належить Олі. Музика – Проти Ночі. Концепція – дарувати позитивний підривний настрій. Набридло, що в більшості наших рокерів завжди відчуваються якісь проблеми, і на кшталт цього. Хочеться, якось навпаки, відволіктись від цього і трохи відпочити. Тому навіть формат наших пісень не більше трьох, чи трьох з половиною, хвилин, щоб не встигнути набриднути слухачу))

А де здійснювався запис?

На студії Сашка Пономарьова “Зранку до ночі”.

Складається враження, що ваші живі виступи тяжіють до імпровізації. Це наслідки музичної освіти? До речі, чи важко було зупинитись на якомусь одному варіанті пісень для фіксації на альбомі?

Музична освіта є тільки у саксофоніста і гітариста )) За форматом слідкую я… при чому дуже строго )) Приблизна пропорція: 40% фанку, 40% року, 20% поп або джаз, – якась от така суміш. Якщо щось переважує – зазвичай починаю критикувати все що можна на цьому світі )) Просто хочеться, щоби в Проти Ночі був свій почерк, адже це й відрізняє один гурт від іншого.

Ви співпрацювали з якимось музичним видавництвом в питанні видання платівки чи здійснили це завдання самотужки?

Все самотужки (ще одна з причин, чому так довго випускали альбом). Просто співпраця з видавництвами зараз досить малорезультативна, якщо чесно. Позаяк інтернет заполонив увесь простір, продавати диски в магазинах майже немає сенсу. Тож розповсюджуємо диски виключно у нашому «Вмикай» турі.

Чи плануєте викладати платівку для вільного чи оплатного завантаження у всемережжі?

Цілком можливо, що опісля туру зробимо запис доступним для завантаження на нашій сторінці. Звичайно, для вільного завантаження.

Сам, як слухач, завантажую вільно усіх наших українських виконавців – тому не бачу сенсу робити з нашими піснями якісь платні варіанти.

Зараз ви розпочали всеукраїнський тур на підтримку виходу нового альбому. Які враження від перших концертів?

Враження класні! Люди слухають дуже уважно, на біс кличуть, – це приємно ))

А хто основна аудиторія вашої фанк-рокової творчості? Куди найчастіше вас запрошують із концертами?

Музика орієнтована на західну Україну, позаяк наші тексти українською. На сході, чомусь, зустрічають досить прохолодно. Хоч, наприклад, в Одесі ми були двічі і там теж досить гарно проходили виступи. Поза сумнівом, Львів та Тернопіль – наші улюблені міста )) Якщо казати про вік, – частіше всього це люди 20-30 років.

Цікаво, що ваш тур промує нове відео на пісню “Ти поряд”, яка не увійшла в сам альбом. Як так трапилось?

Дуже просто. Позаяк альбом записаний з Олею, ми розуміли, що рекламуватися відео кліпом потрібно вже з новою вокалісткою. Тому було прийняте рішення записати ще один трек, зняти на нього кліп і промуватися саме таким чином.

Як відбувались зйомки кліпу? Відчувається, що ви суттєво підняли планку якості.

Зйомки, як завжди, – все в поспіху і ніхто нічого не встигає )) В студії було досить холодно, прийшлось зігріватись кавою з коньяком )) До кліпу готувались не довго, десь 2 тижні. Нашим завданням цього разу було: мінімум сюжету – зате стильна картинка. Хотілось зробити своєрідну візитку групи. Сподіваюсь, це вдалося.

А з приводу якості – в цей раз вже задіяні були кошти. В розмірах зірок – це дуже невеликі гроші, та для нас навіть 500-1000 долларів, на даний момент, сума досить величенька. І досвід – це дуже корисна штука.

Пісня “Ти поряд” вирізняється більш “радіо приязним” звучанням. Які успіхи стежини на українських радіохвилях?

Поки ще не знаю, статистику по радіомережах отримаємо наприкінці весни.

Останній раз ви виступали у Львові ще у 2010 році, які очікування від березневого ТИХОго концерту і яку програму ви плануєте виконувати?

У Львові завжди тепло і дуже приємно серцю. В рамках «Вмикай тур» в першу чергу думали про Львів і Тернопіль – ці два міста завжди ставимо в графіку разом в наших поїздках – і цей раз не виключення. Сподіваємось, що людям сподобається і наша Галя (хоча в цьому впевнений на 100%, якщо чесно). Також будемо розповсюджувати наш новий диск.

Програму будемо грати як альбомну, так і нові пісні. Якщо вдасться хоча б на 1-2 години зробити так, щоб слухачі забули про всі свої проблеми, – мета наших концертів буде досягнута ))

Дякую за розмову.

Інтерв’ю взяв Роман Похила.

[audio:http://www.uaav.net/multimedia/proty.nochi_koroleva.stryptyzu.mp3, http://www.uaav.net/multimedia/proty.nochi_ty.miy.bog.mp3, http://www.uaav.net/multimedia/proty.nochi_na.dvori.nich.mp3, http://www.uaav.net/multimedia/proty.nochi_ty.poryad.mp3
http://www.uaav.net/multimedia/proty.nochi_liubov.mp3]

Іменка гурту Проти Ночі www.protinochi.com

Інформація про концерт гурту на Тихих вечораХ за цією ланкою.

Коментування вимкнене.